Bentheimer kleuren

Op de Jonkheer Ramweg in Schalkwijk is de woning in Bentheimer kleuren geschilderd.

De kleur Bentheimer is afgeleid van de Bentheimer zandsteen die in Duitsland wordt gedolven. Zandsteen is een mooie geelachtig witte steen die donker verweert. Vanaf de 15de eeuw werd zandsteen in het westen van ons land regelmatig toegepast op gebouwen die status moesten hebben. In de middeleeuwen werden veel kruisvensters niet van hout gemaakt, maar onder andere van Bentheimer zandsteen. In die tijd was het gewoon om natuursteen te schilderen. Bentheimer zandsteen schilderde men in een Bentheimer kleur. In navolging daarvan schilderde men houten kozijnenvaak ook in deze kleur.

Men heeft dus bewust geprobeerd de houten kozijnen te schilderen in de kleur van de duurdere Bentheimer zandsteen. Men ging hierin soms zover, dat men de verse verflaag kamde en met wit schuurzand bestrooide, zodat het oppervlak sterk op gefrijnd zandsteen leek.

Voor de Bentheimer kleurgroep werd gele oker en wit gebruikt met af en toe een beetje zwart en rood. In de 17de eeuw verstond men onder een Bentheimer een overwegend okerachtige kleur. In de loop der eeuwen is men steeds lichtere en grijzere Bentheimer kleuren gaan toepassen. De Bentheimer die men aan het einde van de 19de eeuw gebruikte is meer een zachte, wat grijzige geel. Tegenwoordig zijn de kozijnen zo licht van kleur dat dit niet meer Bentheimer genoemd mag worden, maar eerder grauwwit, roomwit of gebroken wit.

Voor en Na